Den Norske Damen

Historien om  The Norwegian Lady

The Norwegian Lady står på stranden i Moss, og hennes tvillingsøster ved Atlanterhavskysten i Virginia Beach, som minne om et tragisk skipsforlis i 1891, og samtidig som et symbol på vennskap mellom de to søsterbyene.

‹‹DICTATOR››’s FORLIS

Barken ‹‹Dictator››, hjemmehørende i Moss, var i mars 1891 på vei fra Pensacola, Florida, til England med tømmer. Kaptein Jørgen M. Jørgensen hadde et mannskap på 14, dessutten var hans hustru og deres 4 år gamle sønn med ombord.

Da de rundet sydkysten av Florida, møtte de storm, som ved Bahamas utviklet seg til orkan. De høye bølgene smadret to av livbåtene som ble slått overbord. Skipet sprang lekk, pumpene ble ødelagt, og det tok inn vann. Jørgensen besluttet da å søke havn i Hampton Roads i Virginia for å få reparert skipet.
Været hadde gjort det umulig å fastslå posisjonen på flere dager, og plutselig, da man nærmet seg kysten, traff barken en sandgrunne ca. 300 meter fra land ved Virginia Beach. Dette skjedde om morgenen, langfredag 27. mars.

REDNINGSARBEIDET

To lokale U.S. Life Saving Stations (forløpere til U.S. Coast Guard) hadde fått melding om et skip i havsnød, og redningsmannskapene forsøkte å skyte en line over til ‹‹Dictator››. Den kraftige stormen hindret den i å nå frem. Fra skipet ble det da sluppet en tom vanntønne med en line. Den drev i land, og en redningsstol kunne så bli halt over til barken. ‹‹Dictator›› rullet imidlertid så mye at forsøkene med redningsstolen måtte oppgis.
Ombord håpet man at det ville bli sendt ut redningsbåt, men den sterke stormen gjorde det umulig, Kaptein Jørgensen besluttet da å sende fire av mannskapet i den eneste gjenværende båten ombord, en liten sjekte. Ved dyktig sjømannsskap fikk disse båten i land.
Nye forsøk ble gjort med redningsstolen, og nå lyktes det, slik at flere av mannskapet ble reddet.
Mørket falt på mens ‹‹Dictator›› ble brukket ned av bølgene. Som et siste redningsforsøk laget man en ‹‹flåte›› av fallrepstrappen. Fru Jørgensen fikk en av skipets to livbøyer. Kaptein Jørgensen fikk den andre og surret sin lille sønn fast til brystet inne i livbøyen. Kapteinen skulle hjelpe sin hustru ned på flåten da en bråttsjø veltet den og slo Jørgensen vekk fra skipet. Han ble trukket under vann, og da han kom til overflaten, var sønnen vekk. I brenningene mistet han bevisstheten, men ble slynget opp på en sandbakke og funnet i live.
Fru Jørgensen og de av mannskapet som var igjen på vraket, ble skyllet overbord av de høye bølgene da skipet brakk helt sammen.
Ni av mannskapet ble reddet, i tillegg til kaptein Jørgensen. Fru Jørgensen, sønnen Carl og fem av mannskapet omkom. De omkomne ble begravet i Norfolk 31. mars.

GALLIONSFIGUREN

Dagen etter forliset ble den praktfulle gallionsfiguren fra ‹‹Dictator›› funnet blant alt vrakgodset. Den ble plassert på stranden med ansiktet vendt mot sjøen, som et minnesmerke over forliset og de omkomne.

Denne gallionsfiguren ble et kjent og kjært landemerke i Virginia Beach. I 62 år stod den der, til den i 1953 ble ødelagt av orkanen Barbara som forårsaket store skader i Virginia.

‹‹THE NORWEGIAN LADY›› GJENOPPSTÅR

Innbyggerne i Virginia Beach glemte ikke sin Norske Dame, og etter en tid ble arbeidet tatt opp for å få en erstatning for gallionsfiguren. Erik Bye, kjent fra populære sjømannsprogrammer i NRK, fattet interesse for historien. I samarbeid med Moss bys ordfører, Emil Andersen, fikk han industribedrifter og rederier i Moss til å skaffe de nødvendige penger til et nytt minnesmerke i Virginia Beach, en gallionsfigur i bronse. Billedhuggeren Ørnulf Bast ble engasjert.
Jubileumsfondet av 1920 til Moss Bys Førskjønnelse og Selskabet for Moss Bys Vel skjenket en dublett av skulpturen til Moss by, og 22. september 1962 kunne avdukingen skje samtidig i Virginia Beach og i Moss.
I april 1991 ble Lady’en i Moss flyttet fra sin opprinnelige plass ved Rådhusbroen til Kanalparken, der hun nå står vendt mot sjøen og hilser sin søster i Virginia Beach.

Søsterbyene

The Norwegian Lady knyttet sterke bånd mellom Virginia Beach og Moss. Hvert år siden 1962, rundt årsdagen for ‹‹Dictator››’s forlis, finner det sted en minnehøytidelighet ved The Norwegian Lady i Virginia Beach, der blomster blir lagt ved statuen.
I 1974 vedtok bystyret i Virginia Beach å sende en offisiell innbydelse til Moss om å bli søsterby, med det formål å skape større gjensidig  forståelse mellom innbygerne i Moss og Virginia Beach. Formannskapet i Moss aksepterte enstemmig invitasjonen.
En rekke offisielle og uoffisielle besøk har funnet sted mellom de to byene i årenes løp, noe som ytterligere har forsterket vennskapet mellom søsterbyene.

VIRGINIA BEACH ligger helt sydøst i staten Virginia, USA, med Atlanterhavet mot øst, Chesapeake Bay mot nord og med grense til staten North Carolina i syd.
Sent i det 19. århundre ble Virginia Beach oppdaget som ferie og forlystelsessted. Den fikk bystatus i 1906. Etter sammenslåingen med Princess Anne County i 1963 dekker den i dag et areal på 800 km².
Virginia Beach har ca. 438.000 innbyggere (2010) og er den største byen i staten Virginia.

MOSS ligger på østsiden av Oslofjorden, 60 km syd for Oslo. Den har 35.000innbyggere (2010) og et areal på 64km².
Moss fikk bystatus in 1720, men hadde helt siden 1500-tallet vært et betydelig sted for sagbruk, tømmereksport og skipsfart.
En rekke viktige industribedrifter er knyttet til byen, som også er et regionalt handels- og skolesenter. Moss er dessuten kjent for sine kunstgallerier og sine mange skulpturer.

Advertisements